Meni
0

Nema proizvoda u košarici.

13. lipnja, 2022

Utjecaj temperature boja na oči

Topla svjetlost, koja uključuje filtriranu prirodnu svjetlost i svjetlost koju proizvode žarulje sa žarnom niti i LED žarulje, najbolja je za oči.
Kako biste osigurali dovoljno osvjetljenja u svom domu i radnom prostoru, pojačajte osvjetljenje. Prilikom obavljanja zadataka koji zahtijevaju detaljan rad, poput čitanja ili pisanja, preporučuje se rad s usmjerenim svjetlom.

Sunčevo UV svjetlo i svjetlo iz fluorescentnih cijevi mogu bez odgovarajuće zaštite oštetiti vaše oči. Poznato nam je i plavo svjetlo koje proizvode televizijski ekrani, pametni telefoni, tableti i računala. Ovo je oblik “hladnog” svjetla koje može biti štetno za oči u većim i dužim dozama.
Stoga česti odmori od ekrana i nošenje sunčanih naočala na otvorenom mogu pomoći u očuvanju zdravlja očiju. Istodobno, pobrinite se da radite u dobro osvijetljenim prostorijama koje koristi prirodnu i toplu rasvjetu.

Najboljše vrste svetlobe za oči

Za zdravlje vaših očiju, najbolja vrsta svjetla je prirodno svjetlo ili ono koji uključuje tople izvore. Čak i prozori ili stakla na prozorima filtriraju i blokiraju UV sunčevu svjetlost i dopuštaju samo prirodno svjetlo tijekom dana, što je vrlo dobro za oči i preporučljivo.
Umjetno toplo svjetlo uključuje izvore poput žarulja sa žarnom niti i LED žarulja koje su energetski učinkovitije.
Žarulje su ocijenjene u lumenima, vatima i kelvinima. Lumeni se odnose na svjetlinu žarulje, dok vati označavaju snagu žarulje. Kelvinov broj obično pomaže odrediti vrstu ili boju svjetlosti koju emitira žarulja. Što je niža Kelvinova ocjena, to je toplije svjetlo i manje štetno za oči. Već smo rekli da je blaže osvjetljenje bolje za zdravlje očiju, dok je hladno i jako svjetlo često potrebno u radnim prostorima i za detaljne zadatke.

Razlika između toplog i hladnog svjetla

Kao što je već spomenuto, kelvini su mjera boje i koriste se pri odabiru hladne bijele, dnevne i tople bijele boje. Općenito, veće vrijednosti kelvina čine svjetlost bjeljom. Temperatura tople bijele boje varira između 2.700-3.200 Kelvina, temperatura dnevne svjetlosti između 4.000-4.500 Kelvina, a temperatura hladne bijele boje varira između 5.000 i 6.200 Kelvina.

Koja je vrsta svjetla dobra za određene aktivnosti?

Što se tiče temperature boje, maksimalna žuta svjetlost je 1800 kelvina, a najplavija svjetlost 6500 kelvina.
Možete čitati i odmarati se pri svjetlu od 2500 do 3000 Kelvina kada je svjetlo toplo. Pri radu na otvorenom najoptimalnije prirodno svjetlo za oči je između 4900 i 6500 Kelvina. Svjetla od 6500 kelvina pružaju izvrsnu razinu svjetline. Hladno plavo svjetlo dobar je izbor tijekom radnog vremena, kada ste budni i pozorni. Ako imate problema sa spavanjem, noću ili navečer se preporuča odabrati svjetlo s temperaturom boje ispod 3000 kelvina kako biste se lakše opustili.

Na primjer, topla rasvjeta idealna je za opuštanje i provođenje vremena s prijateljima i obitelji jer stvara privlačnu atmosferu. Obično se ova boja svjetlosti nalazi u dnevnim sobama, spavaćim sobama i blagovaonicama, gdje se ljudi okupljaju radi druženja.

Vrste svjetla koje treba izbjegavati

Među najštetnijim svjetlom za oči je UV (ultraljubičasto) svjetlo. Pretjerano izlaganje UV svjetlu može uzrokovati kataraktu (sivu mrenu) i sljepoću. Stoga je potrebno zaštititi oči od dugotrajnog i opetovanog izlaganja takvoj svjetlosti.

Fluorescentna cijev također sadrži UV zrake koje mogu oštetiti oči, stoga je najbolje izbjegavati ih što je više moguće. Nošenje zaštitnih naočala također je korisna sigurnosna mjera.

Plavo svjetlo je još jedan oblik svjetla koji može biti potencijalno štetan za oči. Plavo svjetlo je oblik hladnog svjetla u vidnom polju koje proizvodi mnogo energije. Prenose ga ekrani računala, televizora, tableta i pametnih telefona. Ovo svjetlo uslijed dulje izloženosti i vremena provedenog ispred kerana može uzrokovati naprezanje očiju i sindrom računalnog vida. Više o plavom svjetlu pročitajte ovdje. Glavni problemi sindroma su naprezanje i suhoća očiju, glavobolja i napetost u vratu i leđima, kao i poremećaji spavanja. Danju povećava pažnju i raspoloženje, no noću izlaganje plavoj svjetlosti smanjuje lučenje melatonina i remeti ritam budnosti i pospanosti.
Drugo obojeno svjetlo koje je mudro izbjegavati je zeleno svjetlo. Loše nuspojave slične su plavoj svjetlosti jer može poremetiti prirodni ritam tijela.

Savjeti za osvjetljavanje sobe

Kako biste povećali količinu svjetla bez korištenja jako jakih žarulja, koristite što više prirodnih izvora svjetlosti u prostoriji. Također razmislite o korištenju žarulja koje emitiraju toplu svjetlost. Kombinirana rasvjeta može koristiti različite vrste svjetla kako bi se što više približila osjećaju prirodnog svjetla. Korisno je raditi u jako osvijetljenim prostorijama jer se na taj način smanjuje opterećenje očiju uzrokovano slabim svjetlom. U isto vrijeme pokušajte smanjiti blještavilo pravilnim postavljanjem svjetala i ekrana.
Korisna smjernica je i pravilo 20-20-20, što znači da svakih 20 minuta gledanja u ekran barem 20 sekundi gledate u objekt koji je udaljen najmanje 20 metara.
Najmanje sat ili dva prije spavanja uklonite sve ekrane i izlaganje plavoj svjetlosti.

Ne zaboravite nazvati svog odabranog okulista koji vam može dati dodatne savjete i konzulirati vas oko odabira pravih naočala ili leća za vas.

< Prethodni sadržaj

Polarizirane sunčane naočale

Sljedeći sadržaj >

Astigmatizam