Meni
0

Nema proizvoda u košarici.

13. ožujka, 2020

Sve što ste htjeli znati o astigmatizmu

Vjerojatno ste čuli da netko ima cilindre na naočalama, no znate li što to zapravo znači?

Savršeno ljudsko oko je poput kugle. Svjetlost prolazi u njega i ravnomjerno se raspoređuje, što omogućuje jasan vid; ali što ako je takvo oko iznimka, a ne pravilo. Naime, 75% ljudi ima barem blagu nepravilnu zakrivljenost oka; kod većine se to uopće ne primijeti, no nekima su zbog toga potrebne posebne naočale ili leće. Takva deformacija oka naziva se astigmatizam ili očni cilindar, a u praksi izgleda otprilike ovako: desno je normalna slika zdravog oka, a lijevo slika kakvu vidi osoba s astigmatizmom.

Koji su uzroci?

Astigmatizam nije bolest, već problem s projekcijom svjetla u oku (slično kratkovidnosti ili dalekovidnosti) koji nastaje zbog nepravilne zakrivljenosti rožnice. To je stanje koje se u većini slučajeva prenosi s koljena na koljeno. Refraktivna greška u oku uzrokuje nepravilno lomljenje svjetlosti zbog zakrivljenosti oka, a svjetlosne zrake se skupljaju u nekoliko žarišnih točaka ispred i iza mrežnice umjesto u zajedničkoj točki na mrežnici. Astigmatizam se može pojaviti i zbog određenih bolesti oka, nakon ozljede ili operacije oka.

Koji su simptomi?

Budući da se blaži oblik astigmatizma često javlja zajedno s drugim očnim manama, poput kratkovidnosti ili dalekovidnosti, nije ni toliko uočljiv. Uznemirujući oblici astigmatizma mogu se očitovati zamagljenim ili iskrivljenim vidom, glavoboljama, umorom i naprezanjem očiju, a pojedinci mogu imati problema s noćnim vidom ili čak žmirkanjem. Oštećenje vida također može uzrokovati probleme s koncentracijom.

Kako si možete pomoći?

Ako ustanovite da se vaši simptomi podudaraju s gore navedenim, savjetujemo vam da se obratite specijalistu. Nakon dijagnoze astigmatizma, specialist propisuje:

  • dioptriju, koja označava jeste li dalekovidni ili kratkovidni (sa predznacima + ili -) te stupanj kratkovidnosti ili dalekovidnosti;
  • cilindar ili astigmatična dioptrija, što znači stupanj astigmatizma, odnosno koliko je vaša rožnica zakrivljena i
  • odgovarajuću os, koja se mjeri u stupnjevima (od 0 do 180) te pokazuje na kojem se dijelu rožnice javlja astigmatizam.

Primjer takve oznake je sljedeći: -1,25 (dioptrija) -0,75 (cilindar) 50 ° (os).

Na temelju ovih podataka izrađuju se individualno prilagođene torične naočale, a osoba može izabrati i torične kontaktne leće, koje mogu biti tvrde, polutvrde ili meke, prilagođene prema savjetu oftalmologa.

Često se astigmatizam pojavljuje već kod beba, a zatim nestaje kako rastu. Budući da je kod djece teže utvrditi imaju li problema s vidom, preporučujemo redovite posjete oftalmologu. Ako pate od astigmatizma, mogu imati problema s učenjem i koncentracijom, pa je kontrola vida iznimno važna za njihov daljnji razvoj. Astigmatizam se u pravilu ne pogoršava s godinama i ostaje nepromijenjen tijekom cijelog života, ali se samo iznimno može promijeniti u kasnijim godinama zbog promjena oka povezanih sa starenjem poput slabije napetih vjeđa ili katarakte (sive mrene). Kao što ste možda naučili, astigmatizam nije medicinsko stanje, već deformacija oka. Ne može se “izliječiti”, ali korekcijskim pomagalima poput naočala i leća možemo ukloniti simptome i omogućiti pojedincu dobar vid.

U Glasmaheru, uz specijalistički oftalmološki pregled, nudimo i mjerenje najsofisticiranijim dijagnostičkim uređajem Rodenstock DNEye® Scanner 2 koji bilježi više od 100.000 pojedinačnih vrijednosti te omogućuje brz i sofisticiran način izrade 3D modela vašeg oka, što je posebno pogodno za astigmatizam. Na temelju točno određenog modela možemo proizvesti najoptimalnije korekcijske naočale za svakoga.

Jeste li već otkrili svoje mjere?