Meni
0

Nema proizvoda u košarici.

26. travnja, 2019

Ovo su ključne razlike između optometrista i oftalmologa

Jeste li se kao laici prije odlaska u oftalmološku ambulantu uvijek pitali kojem specijalistu se uputiti? Ako je vaš odgovor potvrdan, u nastavku donosimo neke od temeljnih razlika između optometrista i oftalmologa koji se, osim optičara (koji vam uglavnom pomaže pri odabiru naočala, a kasnije i pri njihovoj izradi), smatraju stručnjacima na području zdravlja očiju.

I optometrist i oftalmolog po definiciji su stručno osposobljeni zdravstveni djelatnici, no njihovi se osnovni zadaci malo razlikuju. Optometrist je stručnjak za korekciju vida koji, osim poremećaja vezanih uz oštrinu vida, utvrđuje i određena odstupanja na pojedinim dijelovima oka. To može dovesti do različitih zdravstvenih stanja, a ako se to dogodi, bit ćete upućeni oftalmologu.

Oftalmolog je specijalist za očne bolesti. Po struci je prije svega liječnik koji je nakon završenog studija specijalizirao upravo navedeno područje. Riječ je o visokokvalificiranoj osobi koja dijagnosticira različita očna oboljenja i uspješno ih liječi uz pomoć uređaja visoke tehnologije. Po potrebi radi i razne operativne zahvate na pojedinim kritičnim dijelovima.