Meni
0

Nema proizvoda u košarici.

11. travnja, 2022

Naočale za računalo

Naočale za računalo izvrstan su saveznik u borbi protiv digitalnog naprezanja očiju i smanjenju izloženosti plavom svjetlu koje se javlja kada ste satima pred ekranom. Posebno su dizajnirane za nošenje tijekom rada s računalom i omogućuju vam da pravilno fokusirate pogled na zaslon računala te tako izbjegnete zamor očiju.

Što su naočale za računalo?

Naočale za računalo su naočale namijenjene za izloženost digitalnim ekranima (računala, tableti i pametni telefoni). Namijenjene su samo za rad izbliza i nisu prikladne za vožnju, čitanje ili opću upotrebu.
Naočale za računalo ublažavaju stres očiju prilikom fokusiranja pri radu s računalom ili gledanje u ekrane koji uzrokuju pretjerano naprezanje očiju. Takve naočale obično sadrže posebne premaze koji mogu blokirati plavu svjetlost koju emitiraju zasloni digitalnih uređaja i tako zaštititi vaše oči ili ublažiti učinke digitalnog naprezanja očiju. Istodobno povećavaju kontrast i područje gledanja, odnosno smanjuju udaljenost između zjenica i ekrana.

Naočale za računalo razlikuju se od normalnih naočala za čitanje po tome što su posebno dizajnirane za nošenje tijekom rada ispred računala. Prosječna udaljenost gledanja na računalo je 1-3 metra, a prosječna udaljenost čitanja oko 40 cm. To znači da su naočale za računalo dizajnirane za srednje udaljenosti, dok su naočale za čitanje namijenjene za manje udaljenosti.

Zašto nositi naočale za računalo?

Duljim izlaganjem pred digitalnim ekranima često se javljaju znakovi i simptomi naprezanja očiju, kao što su:

 • glavobolja,
 • zamagljen vid
 • crvene oči,
 • suhe oči,
 • umorne oči,
 • osjećaj peckanja u očima
 • dupli vid,
 • trzanje oka i fluktuirajući vid.

Zakaj nositi očala za računalnik

Naočale za računalo smanjuju količinu fokusa vaših očiju dok gledate u digitalne zaslone. Ovo je posebno korisno za osobe starije od 40 godina. Tada se počinju javljati simptomi presbiopije ili starosne dioptrije – s godinama se gubi sposobnost fokusa na blizinu.

Popravljaju, odnosno pomažu kod moguće kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma. Naime, istraživanja pokazuju da čak i male količine neispravljenih nedostataka oka mogu uzrokovati probleme s računalnim vidom i posljedično smanjiti produktivnost.

Kako funkcioniraju?

Naočale za računalo smanjuju naprezanje očiju laganim podešavanjem fokusa tako da vaše oči misle da se fokusiraju na nešto udaljenije. Leće računalnih naočala sadrže i dodatni premaz koji smanjuje odsjaj i sprječava ulazak plave svjetlosti u oči. Više o plavom svjetlu u nastavku.

VRSTE NAOČALA ZA RAČUNALO:

Pojedinačne žarišne leće imaju ravnomjerno raspoređenu snagu kroz cijelu leću. To osigurava optimalnu snagu leće i optimalno vidno polje na zaslonu računala bez naprezanja, približavanja ekranu i naginjanja glave. Kao rezultat toga, smanjuje se rizik od zamagljenog vida, naprezanja očiju, pa čak i lošeg držanja.

Progresivne naočale za računalo:
Progresivne leće počinju na vrhu leće, a zatim postupno napreduju niz leću paralelno s pomicanjem očiju prema dolje kroz leću kako bi ispravile manje udaljenosti. Tradicionalni progresivi imaju propisani recept za udaljenost na vrhu, zatim se spuštaju do srednjeg raspona i završavaju na dnu gdje sadrže propisanu dioptriju za čitanje. Prijelaz između dioptrija je gladak i prirodan, jer nema očitih granica između dioptrija. Progresivne naočale za računalo imaju veće i ugodnije vidno polje od običnih progresivnih naočala. To osigurava širi pogled na zaslon vašeg računala i udoban položaj za oči, vrat i glavu.

Bifokalne i trifokalne naočale za računalo:
Tradicionalne bifokalne ili trifokalne naočale mogu se koristiti i za duže i za kraće udaljenosti, kao što je čitanje. Ta su dva pogleda inače odvojena demarkacijskom linijom u leći. S takvim naočalama možete prilagoditi položaj srednjeg, duljeg i blizinskog vidnog područja prema vašem računalu, odnosno digitalnoj potrebi.

Antirefleksni premaz leće:
Antirefleksni premazi smanjuju odsjaj i suvišnu refleksiju sa zaslona vašeg računala. To omogućuje vašim očima da budu opuštenije i dulje usredotočene uz manje napora i umora. Ako primijetite promjene vida na blizinu i na daljinu ili povećano naprezanje očiju, preporučujemo posjet stručnjaku.

Zaštita od plavog svjetla:
Dugotrajno izlaganje plavom svjetlu može uzrokovati mnoge od prethodno navedenih problema, uključujući naprezanje očiju, umor, zamagljen vid i glavobolje, pa čak i hipervigilanciju, što dugoročno dovodi do problema sa spavanjem. Premaz protiv plave svjetlosti filtrira štetne zrake plave svjetlosti koje obično emitiraju digitalni zasloni.

Ukratko, prednosti korištenja naočala za računalo:

 • dizajnirana su posebno za rad na srednjim (računalnim) udaljenostima,
 • dodani premazi leća smanjuju neželjene i opasne refleksije i odsjaj zaslona,
 • dodatna zaštita od plavog svjetla smanjuje izloženost plavom svjetlu s ekrana, što uzrokuje naprezanje očiju, pa čak i probleme sa spavanjem,
 • mogu poboljšati vaš fokus i produktivnost jer su vam oči manje umorne.

Očala za računalnik prednosti

Unatoč gore opisanim opcijama za zaštitu vaših očiju, staro i poznato pravilo 20/20/20 i dalje vrijedi. Dakle, nakon svakih 20 minuta rada na blizu do srednje udaljenosti, gledajte u objekt udaljen najmanje 20 metara najmanje 20 sekundi. Ujedno, ovo je odlično vrijeme da malo razgibate tijelo i napunite se novom energijom. Jeste li znali za ovo pravilo?

Recept za naočale za računalo

Dobro je provjeriti oči prije kupnje novih naočala. Recite svom oftalmologu da biste željeli recept za naočale za računalo. Također izmjerite udaljenost od očiju do ekrana računala, jer će to pomoći u određivanju najtočnijeg recepta za vaše naočale za računalo.
I uz obične naočale uvijek možete naručiti nove leće s dodanim funkcijama za korištenje računala, stoga ne oklijevajte i nazovite nas u Samobor ili nam pišite na samobor@glasmaher.hr za savjet.

Sljedeći sadržaj >

Polarizirane sunčane naočale