Meni
0

Nema proizvoda u košarici.

18. veljače, 2020

Na što treba obratiti pozornost pri kupnji dječjih naočala?

Ustanovili ste da vašem djetetu trebaju naočale. Možda se sam požalio da mu se slova na školskoj ploči uvijek čine zamagljena ili ste mnogo puta primijetili da se dok gleda televiziju približava sve bliže, škilji i nesvjesno pokušava razbistriti sliku na ekranu. Kad to prepoznate, odvedite ga na pregled kod oftalmologa što je prije moguće. Čak i ako već ima naočale, pregled je dobro napraviti svake dvije godine zbog brze promjene dioptrije, a svakako prije kupnje novih naočala. Nakon pregleda kod oftalmologa, dobit ćete narudžbenicu za naočale. Budući da narudžbenica sadrži sve podatke o dioptriji djeteta, zaposlenici u optici imaju sve informacije na temelju kojih vas mogu savjetovati u daljnjem odabiru – kako okvira tako i najprikladnijih leća.

Kako odabrati okvir?

Iznimno je važno djetetu dati što više slobode pri odabiru okvira jer će ih ipak ono samo nositi. U tome ga, naravno, vodi iskusni konzultant; prvo napravite izbor naočala koje odgovaraju njegovoj dobi. Pokazuje modele koji najbolje pristaju njegovom obliku lica i prilagođeni su njegovim potrebama, a on odabire onaj koji mu najviše odgovara.

Dječji okviri izrađeni su od plastike ili metala, a često su primjereni za oba spola. U prošlosti su se plastični okviri puno puta pokazali boljim izborom, budući da su bili izdržljiviji, manje je vjerojatno da će se slomiti ili savijati, bili su lakši i općenito jeftiniji. Danas proizvođači izrađuju i metalne naočale koje su po mnogočemu slične plastičnim naočalama pa ih vrijedi razmotriti. Ako je vaše dijete osjetljivo na pojedine materijale (primjerice metale), odaberite naočale od hipoalergenih materijala – optičari će vam sigurno znati pokazati prave.

Budući da su djeca ponekad malo neoprezna u rukovanju naočalama, savjetujemo vam da odaberete one sa fleksibilnim zglobovima jer će spriječiti mnoge ozljede ili lomove. Naočalne ručke koje su omotane iza ušiju posebno su prikladne za mlađu djecu jer onemogućuju klizanje naočala s nosa. U tome im mogu pomoći i silikonski mostovi (obično pričvršćeni na metalne okvire) koji su individualno prilagođeni djetetovom nosu.

Kako odabrati prave leće i premaze?

Većina dječjih naočalnih leća izrađena je od polikarbonata. Riječ je o otpornom i izdržljivom materijalu koji se koristi i u proizvodnji zaštitnih naočala, tako da možete biti sigurni da neće iznevjeriti ni vas ni vaše dijete. Također nudi zaštitu od UV zraka, što je još važnije za zdravlje mladih očiju. Iako su polikarbonatne leće otpornije od plastičnih leća, ipak se preporuča nanošenje posebnog premaza na dječje naočale kako bi se zaštitile od ogrebotina. U svakom slučaju, pri kupnji dječjih naočala izbjegavajte staklene leće; otporne su na ogrebotine, ali su u isto vrijeme teže i mogu se brzo slomiti ili zdrobiti.

Također razmislite o fotokromatskim lećama – one automatski potamne kada dijete stane na sunčevu svjetlost, posvijetle (ili ponovno postanu bezbojne) u tamnim prostorijama, djelujući tako kao 2-u-1 (i sunčane i dioptrijske naočale). U svakom slučaju, prilikom odabira posavjetujte se sa stručnjacima koji će prema vašim ili djetetovim potrebama i željama kreirati pravu narudžbu. Nakon otprilike tjedan dana, naočale će biti spremne.

Što nakon što izađemo iz optike?

Kada od optike dobijete svoje naočale po mjeri, često je to popraćeno iskrenim dječjim osmijehom, jer je vid konačno bistar! Ali i njegom, pažljivim čišćenjem i održavanjem, jer naočale su nešto što se ne kupuje svaki dan. Budući da se obično radi o pravom financijskom zalogaju, trebate naučiti svoje dijete da se brine o njima i učiti ga osjećaju odgovornosti.

Prvo im pokažite kako se pravilno stavljaju i skidaju naočale. Bez pretjeranog okretanja ručki i bez diranja leća da se ne zaprljaju ili oštete. Uz kupnju naočala dobivate i futrolu i krpicu od mikrovlakana, koje vam trebaju služiti kao vjerni prijatelji. Naučite ih kako pravilno čistiti svoje naočale krpom (upute potražite u povezanoj objavi na našem blogu) i povremeno im pomozite da ih očiste pod toplom vodom s malo blagog deterdženta ili sapuna za ruke kako bi se riješili čestica prašine ili masnih mrlja. Kada naočale nisu na nosu, dijete ih treba staviti na ravnu, čvrstu površinu, po mogućnosti u tvrdu futrolu.

Ako se unatoč pažljivom rukovanju dogodi manja nezgoda, odnesite naočale u našu optiku. Naši stručnjaci će se potruditi da ih u najkraćem mogućem roku poprave i vrate u prvobitno stanje, kako bi se vid vašeg djeteta vratio u normalu.