Meni
0

Nema proizvoda u košarici.

18. rujna, 2019

Kako znate da vašem djetetu trebaju naočale?

Ako vaše dijete stiska vjeđe dok gleda televiziju, to može biti prvi znak da mu treba očni pregled. Koji su ostali?

Često se događa da roditelji ne primijete da se djetetu vid pogoršava. Neka se djeca žale na problem, dok ga druga ne primjećuju ili ga ignoriraju sve dok ih ne ograniči u svakodnevnim aktivnostima. Važno je prepoznati znakove slabovidnosti i što prije odvesti dijete oftalmologu jer se s vremenom mogu pogoršati. Kako bi vaše dijete posebno jasno vidjelo, tijekom mjeseca rujna nudimo vam 20% popusta na korekcijske okvire i naočale. Pročitajte kako možete znati trebaju li vašem djetetu naočale:

Stiskanje vjeđa

Primjećujete li da vaše dijete s vremena na vrijeme žmiri, nabora čelo ili zatvara oči kada gleda u udaljeni predmet? To može biti znak pogoršavanja vida i na takav si način privremeno može poboljšati vid, jer gledanje kroz manji “otvor” smanjuje veličinu zamućene slike u stražnjem dijelu mrežnice. Također, manje svjetla sija u oko, pa slika postaje jasnija.

Naginjanje glave

Ako dijete naginje glavu dok gleda, to može biti znak pogrešnog položaja očiju. To može značiti da dijete škilji, da mu vid smetaju spušteni kapci ili da u određenim položajima vidi dvostruko – naginjanje glave mu tako privremeno pomaže u prevladavanju tih prepreka.

Pomicanje bliže ekranima

Jeste li ikada primijetili da vaše dijete drži tablet gotovo ispred nosa? Gleda TV sjedeći na podu umjesto na kauču? Što je predmet bliže, slika je veća i jasnija, pa bi vaše dijete moglo biti kratkovidno.

Poteškoće s čitanjem

Ako se dijete više puta izgubi, propusti redak ili riječ dok čita tekst, to može biti znak astigmatizma. Također, problemi s vidom mogu se otkriti kod djece koja prilikom čitanja uvijek prate riječi prstom. To ne mora nužno ukazivati na problem, jer to često rade mlađa djeca koja tek uče samostalno čitati, ali je ipak dobro biti oprezan. Preporučamo da vam dijete s vremena na vrijeme čita naglas jer na taj način možete uočiti eventualni nedostatak vida.

Prekrivanje jednog oka

Dijete koje rukom pokrije jedno oko dok čita ili gleda televiziju zapravo zaklanja vid oku slabijeg vida kako ne bi narušilo cjelokupnu sliku. Također se može raditi o dvostrukom vidu ili nekom drugom ozbiljnijem problemu, stoga preporučamo pregled kod specijaliste oftalmologa koji će postaviti dijagnozu i predložiti odgovarajuće rješenje.

Trljanje očiju

Mnoga djeca trljaju oči navečer prije spavanja. Može se raditi i o općem umoru ili alergiji, no moguće je da su oči osjetljive zbog slabovidnosti. Kod naprezanja oči se mogu isušiti, što uzrokuje neugodan osjećaj koji se donekle ublažava trljanjem.

Česte glavobolje

Slabovidna djeca koja ne nose naočale često imaju glavobolje u području čela ili obrva. To je rezultat naprezanja i nastojanja da razbistre svoj vid. Ako opetovano inzistira da ima glavobolju, to može biti znak da mora posjetiti oftalmologa.

Obratite pažnju na to kako vaše dijete gleda; kako promatra udaljene predmete, kako čita upute za zadaću, prisluhnite učiteljici ako ga zbog slabog vida mora premjestiti u prvi red. Mnogi znakovi naprezanja mogu značiti da mu trebaju naočale ili, u ozbiljnijim slučajevima, liječenje. Ukoliko primijetite probleme s vidom naručite se na specijalistički pregled vida u jednoj od naših poslovnica gdje će specijalist oftalmolog uz pomoć najsuvremenije tehnologije dijagnosticirati problem i predložiti daljnja rješenja.