Meni
0

Nema proizvoda u košarici.

13. ožujka, 2020

Kako izgleda pregled kod oftalmologa?

Odrasli bi trebali ići na očni pregled svake dvije godine. Što zapravo obuhvaća takav pregled saznajte u članku.

Jeste li znali da su redoviti očni pregledi ključni za vaše cjelokupno zdravlje? Oči nisu samo ogledalo duše, već i pokazatelj mnogih zdravstvenih tegoba koje pogađaju različite dijelove tijela, stoga je tim važnije obratiti pažnju na promjene.

Postoji nekoliko različitih metoda provjere zdravlja očiju, no u ovom članku donosimo neke od najopćenitijih. Posebno su korisne onima koji prvi put idu na pregled i ne koriste razna korekcijska pomagala poput naočala ili kontaktnih leća.

Ukoliko već koristite naočale, ponesite ih sa sobom na pregled. Lećometrom ćemo vam očitati staru dioptriju i izmjeriti razmak između zjenica koji je bitan za centriranje naočala. Nositelji kontaktnih leća mogu na pregled donijeti i kutiju kontaktnih leća koje inače koriste.

Razgovor s oftalmologom

Kada uđete u ordinaciju, oftalmologu predajte svoju zdravstvenu iskaznicu i objasnite svrhu vašeg posjeta. Možda ste se na pregled odlučili iz preventivnih razloga, primjećujete probleme s očima, pogoršanje dioptrije ili vas je na pregled uputio vaš osobni liječnik.

Oftalmolog će vas pitati o vašem zdravstvenom stanju, o mogućim očnim bolestima u obitelji, a vi mu recite i nešto više o vašem načinu života. Budite iskreni – informacije o pušenju, čestom korištenju računala i mobilnih uređaja, lijekova, mogućoj prirodi posla koji može oštetiti oči i druge informacije mogu poboljšati točnost vaše dijagnoze i liječenja.

Provjera oštrine i mjerenje dioptrije

Nakon toga slijedi pregled vidne oštrine koji je izuzetno važan jer se njime utvrđuje je li uzrok slabovidnosti samo očna dioptrija, bolest oka ili nedovoljno razvijen vid zbog urođenih čimbenika.

Prvo počnimo s objektivnom metodom pomoću kerato-refraktometra. Ovaj elektronički uređaj koristi infracrveno svjetlo za određivanje loma oka i zakrivljenosti rožnice. Zatim isprobavamo subjektivnu metodu, odnosno uz pomoć Snellenovog testa (na slici dolje). Nekada su vam se kod optometrista ugrađivale posebne okrugle naočale, gdje vam je stručnjak ručno mijenjao leće dok ne dobijete izoštreni vid, a danas vam pred oči stavlja poseban uređaj s dvije leće, a zatim im postupno podešava dioptrijsku vrijednost tako da na kraju vidite jasnu sliku. Više o vidnoj oštrini i Snellenovim frakcijama možete pročitati u srodnom članku u kojem istražujemo što zapravo znači imati vid 20/20.

Mjerenje očnog tlaka

Provjera očnog tlaka je standardni dio oftalmološkog pregleda, a posebno se preporučuje osobama starijim od 40 godina. Optometrist će mjerenje obaviti posebnim uređajem koji u više navrata upuhuje zrak u prednji dio oka, što inače može uzrokovati malu nelagodu, ali postupak svejedno nije bolan. Povišeni očni tlak može biti znak glaukoma ili katarakte, stoga je pregled od iznimne važnosti.

Pregled prednjeg i stražnjeg dijela oka

Oftalmolog posebnim biomikroskopom pregledava prednji ili vanjski dio oka, provjerava stanje oka (uglavnom rožnice i očne leće) i njegovu reakciju na svjetlost. Oftalmoskopom pregledava stražnji ili unutarnji dio oka. Pomoću ovog uređaja stručnjak gleda u oko i provjerava njegovo stanje pomicanjem u različitim smjerovima.

Ako tijekom općeg pregleda oftalmolog utvrdi veće abnormalnosti, može napraviti dodatne pretrage, poput pregleda vidnog polja ili laserskog snimanja očnog dna, ili vas uputiti drugom specijalistu. Općenito je pravilo da se oftalmološki pregled preporuča svake dvije godine, osim ako osoba prethodno ne primijeti promjene ili probleme s vidom.

Koliko je prošlo od vašeg posljednjeg posjeta oftalmologu? Prijavite se za besplatni pregled bez čekanja u redu – izravno u našim poslovnicama u Brežicama ili Novom Mestu. Naši visoko kvalificirani stručnjaci pronaći će najbolje rješenje za vas.

Sljedeći sadržaj >

Naočale za računalo