Meni
0

Nema proizvoda u košarici.

11. prosinca, 2019

Jednostavne navike za očuvanje zdravlja očiju

Znate li koja je veza između pranja ruku i zdravlja očiju? Otkrijte svakodnevne navike koje pridonose boljem vidu.

Jesu li vam bake u djetinjstvu govorile da trebate jesti mrkvu za bolji vid? Kako su bile u pravu! Ono što jedete i kakve su vam navike u svakodnevnom životu može uvelike utjecati na zdravlje vaših očiju. Koje su to navike koje vam štete, a koje doprinose dobrom vidu? Provjerite u sljedećih nekoliko redaka.

Perite ruke

Znamo – pranje ruku bi trebalo biti samo po sebi razumljivo, no je li doista? Mnoge bolesti povezane s očima prenose se dodirivanjem neopranih ruku, a virusne i bakterijske bolesti mogu uzrokovati dugoročna oštećenja. Ne trljajte i ne dirajte oči osim ako prije toga dobro ne operete ruke.

Jedite zdravu hranu

Zdravlje očiju počinje na tanjuru. Hranjive tvari kao što su omega-3 masne kiseline, lutein, cink i vitamini A, C i E mogu pomoći u zaštiti od očnih bolesti povezanih sa starenjem. Gdje ih možete pronaći?

  • U ribama koje su bogate omega 3, npr. losos i tuna;
  • zeleno lisnato povrće kao npr špinat i kelj;
  • jaja, orasi, grah i drugi nemesni izvori proteina;
  • agrumi i mrkva za razne izvore vitamina i
  • cjelovite žitarice kao što su ječam i kvinoja.

Prestanite pušiti

Pušenje povećava rizik od katarakte i oštećenja vidnog živca, a stručnjaci pušenje povezuju i s mnogim drugim problemima s vidom. Možda to niti ne osjetite, ali svaki put kad zapalite cigaretu, njen dim vam iritira i isušuje oči, što može dovesti do dugoročnih posljedica. Stoga, i zbog zdravlja očiju, pokušajte prestati – što više puta pokušate, veća je vjerojatnost da ćete na kraju uspjeti!

Nosite sunčane naočale

Kvalitetne sunčane naočale štite od vjetra, čestica prašine, pružaju ugodniji vid bez bliještanja i, možda najvažnije, štite vas od UV zraka koje štete vašim očima. Odgovarajuća zaštita tijekom sunčanih dana može uvelike pomoći očuvanju zdravlja vaših očiju, a odlično i izgledaju!

Pazite na pravilnu upotrebu kontaktnih leća

Kontaktne leće mogu biti vrlo korisna i praktična alternativa za korekciju vida, ali istovremeno zahtijevaju malo više pažnje prilikom korištenja. Naime, manjak higijene tijekom održavanja ili stavljanja leća vrlo brzo može uzrokovati bakterijske ili virusne upale očiju, što može biti vrlo neugodno, ali i dugoročno štetno. Pranje ruku prije stavljanja i vađenja, temeljito čišćenje posudice i redovito mijenjanje leća samo su neke od nužnih obveza kojih se moramo pridržavati kada se odlučimo koristiti kontaktne leće. O tome kako prijeći na njih i kako ih pravilno njegovati pročitajte u tekstu pod naslovom 4 koraka do kontaktnih leća.

Koristite zaštitnu opremu na radu

Ako kod kuće ili na poslu često radite s raznim strojevima i alatima, može vam se dogoditi da vam s vremenom korištenje bez odgovarajuće zaštite postane samo po sebi razumljivo: „Jer do sada se ništa nije dogodilo“. Ali samo jednom može biti dovoljno. Leteći komad piljevine može vam brzo sletjeti u oko i oštetiti ga, čak i nepopravljivo. Prilikom rada s alatom obavezno koristiti zaštitne naočale – one mogu imati i UVA ili UVB zaštitu.

Ali ne radi se samo o letećim česticama – ako provodite puno vremena pred ekranima, to može naštetiti vašim očima. Iako je zbog prirode posla plavo svjetlo koje dolazi s ekrana ponekad neizbježno, savjetujemo da se zaštitite. U povezanom članku pročitajte kako vam naočale za računalo mogu olakšati rad i smanjiti stres očiju uzrokovan plavim svjetlom.

Redovito posjećujte oftalmologa

Preporuka je da se na oftalmološki pregled naručite otprilike svake dvije godine, ali ako ranije primijetite promjene vida, učinite to što prije. Redoviti pregledi omogućit će vam da vaš specijalist oftalmolog dulje vrijeme prati vaš vid i može brzo prepoznati potencijalne probleme, a ujedno ih kasnije lakše otkloniti. U povezanom članku pročitajte kako do pregleda (pa čak i naočala) potpuno besplatno – preko liječničkog naloga. Kod nas se možete dogovoriti za pregled bez čekanja u redu u jednoj od naših poslovnica u Brežicama ili Novom Mestu.

Imate samo jedan par očiju – očuvajte ih zdravim uz nekoliko navika koje postupno, ali ustrajno uvodite u svoj život.