Meni
0

Nema proizvoda u košarici.

9. travnja, 2019

Suho oko

Suho oko jedan je od najčešćih problema zbog kojeg pacijenti traže pomoć oftalmologa i odlučuju se na očni pregled. Navedena neugodnost javlja se kod velike većine žena starijih od 35 godina, a uzrokovana je nepravilnim radom suznih žlijezda. Ne proizvode dovoljno suzne tekućine ili je ona neadekvatnog sastava. Oko postaje nadraženo i često upaljeno, što može oštetiti rožnicu i oslabiti vid.

Suzna tekućina neprestano vlaži oko, štiti ga od isušivanja i omogućuje jasan vid. Raspodjeljuje se po površini oka treptanjem kapka (8 do 12 puta u minuti). Suzni film čini graničnu površinu prema okolini, sprječava isušivanje, olakšava klizanje vjeđa, opskrbljuje rožnicu hranjivim tvarima i pomaže u uklanjanju malih stranih tijela iz oka.

Uzroci suhih očiju

Suho oko može biti posljedica dugotrajnog rada za računalom, suhog zraka u zatvorenom prostoru, dima cigareta ili nošenja kontaktnih leća. Također se često javlja istovremeno s bolestima kao što su reumatizam ili dijabetes, s hormonalnim promjenama tijekom menopauze ili s uzimanjem određenih lijekova, uključujući oralne kontraceptive, tablete za spavanje, sedative i antihipertenzive.

Znakovi suhih očiju

Suho oko se može prepoznati po crvenilu, proširenim venama i odsustvu sjaja. Za točnu dijagnozu potrebno je obaviti dodatni očni pregled kod oftalmologa. Problemi koji se javljaju kod suhog oka:

 • oči su bolne i peku,
 • osjećaj kao da je strano tijelo u oku,
 • ujutro su kapci slijepljeni,
 • čitanje ili rad s računalom postaje otežan.

Kako liječimo suho oko?

Lakše probleme možemo liječiti sami, no ako se pojave teži simptomi, moramo odmah posjetiti oftalmologa koji će nam detaljnije pregledati oči. Lijek za suho oko su umjetne suze koje se koriste za ublažavanje simptoma onoliko često koliko je potrebno da se stanje poboljša.

Umjetne suze su sterilna otopina koja nalikuje prirodnoj suznoj tekućini i sadrži derivate celuloze, poliakrilnu kiselinu ili dekstran. Djeluju tako da održavaju suzni film na površini nadraženog oka i poboljšavaju hidrataciju rožnice te tako smanjuju ili potpuno uklanjaju simptome. Za dugotrajniji učinak preporučuju se i pripravci u obliku gela.

Umjetne suze ne samo da ublažavaju simptome suhog oka, već su pogodne i za osobe koje nose kontaktne leće. Treba paziti na odabir odgovarajućeg preparata. Kapi s benzalkonijevim kloridom nisu prikladne za korisnike mekih kontaktnih leća jer spomenuti konzervans može promijeniti boju samih leća.

Što možemo učiniti da spriječimo suhe oči?

Osim korištenja umjetnih suza, pojavu suhoće oka moguće je ublažiti ili spriječiti i nekim drugim mjerama:

 • pazimo da vlažnost zraka u prostorijama bude najmanje 50%,
 • ne koristimo kozmetiku koja iritira oči,
 • češće trepćemo,
 • ako nosimo kontaktne leće, koristimo hidratantne kapi,
 • zrak iz ventilacije ne smije puhati izravno u oči,
 • izbjegavamo dim cigarete i
 • pijemo dovoljno tekućine.
< Prethodni sadržaj

Kratkovidnost

Sljedeći sadržaj >

Koliko su vaše oči zdrave?