Meni
0

Nema proizvoda u košarici.

17. veljače, 2020

7 najčešćih mitova o vidu koji nisu istiniti

Jeste li ikada čuli da se oči mogu “naviknuti” na redovito nošenje naočala? Ili da ćete se dioptrije riješiti vježbama za oči? Saznajte što stoji iza sedam odabranih tvrdnji o vidu.

Stare poslovice, klišeji ili nekoliko puta prežvakani savjeti ponekad vode naše misli, a u taj koš često ulaze i razne tvrdnje o vidu koje leže na klimavim nogama. Prikupili smo sedam najčešćih mitova o naočalama i zdravlju očiju i opovrgli ih. Provjerite postoji li među njima neki kojem ste do sada vjerovali.

#1 Isprobavanje naočala s krivom dioptrijom može oštetiti vaše oči

Vjerojatno ste kad stavili prijateljicine naočale samo da vidite odgovaraju li vam, a onda ih žurno skinuli zbog ovog urbanog mita. Uvjeravamo vas – oči se neće oštetiti gledanjem kroz prejake ili preslabe leće, ali se mogu malo više naprezati, što može izazvati neugodan osjećaj, vrtoglavicu ili glavobolju. Ne brinite, ovo će nestati ubrzo nakon što skinete naočale.

#2 Možete poboljšati svoj vid vježbama za oči

Nažalost, to nije tako jednostavno. Kvaliteta vašeg vida ovisi o nizu čimbenika na koje, nažalost, trening očnih mišića ne može utjecati. No istina je da uz nekoliko jednostavnih vježbi možete privremeno opustiti i odmoriti oči. U povezanom članku otkrijte 6 vježbi koje možete raditi bilo gdje i bilo kada – čak i za radnim stolom.

#3 Ako prekrižite oči, one će tako i ostati

Mit o škiljenju, kojim se obično plaši djecu, nije istinit! Vaši očni mišići omogućuju vam da pomičete oči u različitim smjerovima bez da se na bilo koji način “zaglavite”. Čak i ako pogledate gore, dolje, lijevo ili desno, to ne znači da će oči ostati u tom položaju.

#4 Ljudi slijepi za boje vide crno-bijelu sliku

Ne, svijet daltonista ne izgleda kao u nijemim filmovima, samo u iznimno rijetkim slučajevima izgleda. Naime, većina njih vidi određeni spektar boja, a problem obično nastaje prilikom razlikovanja crvene od zelene.

#5 Oči se mogu "naviknuti" na naočale

Nije točno! Redovita uporaba korekcijskih naočala neće oštetiti vaš vid. Ako vam se slova čine mutnim dok čitate svoju omiljenu knjigu (ili možda ona na prometnom znaku), nošenje naočala ili kontaktnih leća gotovo je neizbježno. S njima će vam vid biti ugodniji, jasniji, a oči se neće naprezati.

#6 Mrkva na dan tjera oftalmologa van

Vjerojatno ste u mladosti mnogo puta čuli da za jasan vid treba marljivo jesti mrkvu. Iako prehrana puna omega-3 masnih kiselina, luteina, cinka i vitamina može pomoći u prevenciji nekih očnih bolesti, nažalost ne utječe na kratkovidnost i dalekovidnost.

#7 Naočale vam ne pristaju

Tko god je smislio ovaj slogan, nije mogao više pogriješiti! Svatko može pronaći naočale koje uljepšavaju njegov izgled i ističu željene crte lica. U današnje vrijeme okviri su izuzetno raznoliki kako bojama tako i oblicima pa se mogu prilagoditi mnogim stilovima života i odijevanja. Za inspiraciju zavirite u našu online trgovinu ili posjetite neku od poslovnica u Brežicama ili Novom mestu, gdje vam iskusni konzultanti mogu pomoći u odabiru.

Dakle, razbili smo sedam najčešćih mitova o vidu. Sljedeći put kad vam netko savjetuje da dioptrijske naočale zamijenite mrkvom i vježbama za oči, možete ga ljubazno educirati o činjenicama kojima ste sada dobro opremljeni. Jeste li i vi opremljeni pravom dioptrijom koja vam omogućuje jasan vid? Provjerite na specijalističkom pregledu vida.