Meni
0

Nema proizvoda u košarici.

19. kolovoza, 2019

6 vježbi za opuštanje očiju na poslu

Jesu li umorne oči postale dio vaše svakodnevice? Isprobajte 6 vježbi za vid koje možete raditi na poslu.

Oči su nam nekoliko sati dnevno prikovane za ekrane – na mobitel, računalo, televiziju… Kao i svaki drugi mišić u tijelu, oko se umara ako predugo ostane u jednom položaju, pogotovo tijekom uredskog rada, pa ga moramo istrenirati. Jeste li znali da kolutanje očima može biti korisno? Za opuštanje očiju i poboljšanje vida pripremili smo 6 jednostavnih vježbi koje možete raditi za radnim stolom, tijekom pauze za ručak, u liječničkoj čekaonici… praktički bilo gdje, kada imate nekoliko slobodnih minuta.

Odmor u mraku

Zatvorite oči i nježno ih prekrijte dlanovima u obliku zdjele. Nemojte pritiskati kapke, samo rukama provjerite jesu li oči u potpunom mraku. Zatvorenih očiju gledajte ispred sebe kao što biste gledali da su otvorene. Vježbu izvodite najmanje 30 sekundi ili dok se svi različiti tonovi boja ne stope u crnu. Ovom vježbom ćete odmoriti i ovlažiti oči, a mišiće lica oko očiju opustiti i olakšati nastavak rada.

Crtanje osmice

Zamislite da nekoliko metara ispred vas lebdi broj 8. Okrenite ga za 90 stupnjeva i pogledom pratite njegove linije. Prvo izvedite vježbu u smjeru kazaljke na satu, a zatim u suprotnom smjeru; cijela stvar bi trebala trajati najmanje 3 minute, ali može i duže. Ovom vježbom poboljšat ćete fleksibilnost očnih mišića i izoštriti vid umornih očiju.

Fokus na daljinu i blizinu

Uzmite olovku, držite je 20-30 cm od očiju i fokusirajte pogled na nju. Zatim se fokusirajte na udaljeni predmet u istoj liniji očiju, a zatim ponovno fokusirajte na olovku. Promijenite fokus pet puta, a zatim ponovite vježbu još tri puta. Uz ovu će vam vježbu vid s vremenom postati oštriji.

Stisak za bolji vid

Imate samo dvije minute za trening očiju? Zatvorite oči i čvrsto stisnite kapke na tri sekunde. Zatim opustite očne mišiće na dvije sekunde. Ponovno stisnite i ponovite vježbu još deset puta.

Kolutanje očima

Da, dobro ste pročitali; kolutanje očima može vam koristiti! Sjednite ili stanite uspravno i opustite vrat i ramena. Pogledajte naprijed, a zatim krajnje desno i zakolutajte očima prema stropu. Zatim polako usmjerite pogled krajnje lijevo i dolje. Ponovite vježbu još nekoliko puta, a zatim ponovno pokušajte u smjeru kazaljke na satu.

Treptanje

Dugotrajno gledanje u ekrane uzrokuje suhoću i iritaciju očiju, a često zbog koncentracije zaboravimo trepnuti. Treptanje je izuzetno važno za vlaženje i opuštanje očiju, stoga kada koristite računalo ili telefon ili gledate TV, svjesno trepnite nekoliko puta kada osjetite nelagodu u očima.

Ovo je samo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da očuvate oštrinu vida, no ako se problemi s očima javljaju češće, savjetujemo vam da posjetite oftalmologa. U našim poslovnicama u Brežicama i Novom mestu možete dogovoriti pregled bez čekanja u redu. Više o specijalističkim pregledima očiju pročitajte na ovoj poveznici.