Meni
0

Nema proizvoda u košarici.

7. siječnja, 2020

5 znakova da su vam potrebne naočale za čitanje

Škiljenje pri čitanju sastojaka proizvoda, česte glavobolje i naprezanje samo su neki od pokazatelja da vam se vid na blizinu pogoršao. Provjerite kada je pravo vrijeme nabaviti naočale za čitanje.

Čini li vam se ponekad da je čitanje knjige poput sviranja trombona? Najprije je prinesete licu, zatim nekoliko puta ispružite i savijete ruku dok riječi i rečenice u njoj ne dođu u fokus i pronađete savršenu udaljenost s koje je knjiga što je moguće više čitljiva. Ako vam je ovakav način čitanja već prešao u naviku, možda je vrijeme da razmislite o naočalama za čitanje. Koji su još ostali znakovi da ih trebate? Provjerite u nastavku.

Brojite 40 ili više

Svačiji se vid mijenja različitom brzinom, no većina promjena događa se nakon 40. godine. Tada se počinje javljati prezbiopija, kod koje se oko napreže pri gledanju u predmete u blizini. No, ne treba je brkati s dalekovidnošću, gdje dobro vidimo na daljinu, ali lošije na blizinu; naime, riječ je o fenomenu koji se često javlja ubrzo nakon rođenja, dok je prezbiopija usko povezana s procesom starenja.

Za čitanje vam treba puno svjetla

Ako osjećate da vam uz sjaj stolne lampe treba i stropno svjetlo, a možda čak i rasvjetno tijelo koje pričvrstite na knjigu i usprkos tome još uvijek nije dovoljno svijetlo, to može biti znak da vam se vid pogoršao. Prezbiopija dolazi sa smanjenom osjetljivošću na svjetlo: 60-godišnjak, na primjer, treba tri puta više svjetla nego 20-godišnjak dok radi isti posao. Takvim promjenama teško da možete pobjeći pa im se najbolje prilagoditi uz odgovarajuće dodatke i dovoljno svjetla.

Oči su vam umorne, a glavobolje stalne

Umarate li se brzo dok čitate ili radite za računalom? Ili vas čitanje brzo uljulja u san? To može biti povezano s pojavom prezbiopije; oči su umorne jer se naprežu više nego što bi inače, jer vam pod svaku cijenu žele omogućiti dobar vid. Vrlo brzo se javlja i glavobolja, što je vrlo neugodno! Imate dvije mogućnosti: za privremeno opuštanje očiju isprobajte jednu od jednostavnih vježbi u povezanom članku, a za dugoročne učinke preporučamo posjet oftalmologu i nove naočale za blizinu.

Primjećujete okrugli sjaj

Osjećate li i vi da stropna svjetla, podne lampe i drugi svjetleći elementi odjednom imaju okrugli sjaj oko sebe? Do ovog fenomena dolazi jer očna leća ne može usmjeriti svjetlost na mrežnicu i kao rezultat toga vid postaje iskrivljen. Često se ovaj problem može riješiti naočalama, no budite oprezni jer može ukazivati ​​i na pojavu katarakte, pa vam savjetujemo da obavite oftalmološki pregled.

Ako osim vida na blizinu imate problema i s vidom na daljinu, možda ste pravi kandidat za bifokalne, trifokalne ili progresivne naočale. Svim ovim nazivima zajedničko je da se mogu koristiti za blizinu i velike udaljenosti, a neke omogućuju bolji vid i na srednjim udaljenostima (primjerice, za rad s računalom). Njihova velika prednost je što su vam potrebne samo jedne naočale, što je izuzetno praktično i pristupačno. Međutim, da biste se navikli na njih, potrebno vam je malo više prakse. Naučite 3 koraka za brzu prilagodbu progresivnim naočalama i provjerite odgovaraju li vam.

Prihvaćanje da vaš vid na blizinu nije ono što je bio velik je korak. Naočale mogu učiniti veliku promjenu u vašem životu, stoga odaberite one koje će vam dobro služiti. Iako ste možda u iskušenju kupiti naočale po niskim cijenama u pošti, drogeriji ili na kiosku, pročitajte povezani članak da vidite zašto možda ipak nisu najprimjerenije za vas. Kako vaše čitanje više ne bi nalikovalo sviranju trombona, pozivamo vas u naše urede u Brežicama i Novom mestu, gdje vas iskusni stručnjaci mogu savjetovati i pomoći pri odabiru pravih naočala. Do kraja siječnja korektivne okvire možete dobiti i do 50% jeftinije!